RTÜK tarafından ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi'nde “Etik İlkeler Rehberi Tanıtım Toplantısı” düzenlendi. Toplantıda ayrıca RTÜK tarafından onaylanan ve radyo, televizyon, internet ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinde dikkate alınması gereken “Kadına yönelik şiddetle mücadelede etik ilkeler” de paylaşıldı. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, konuşmasında medyanın sorunlarının araştırıldığını ve karşılaşılan zorluklarla nasıl baş edileceğini belirtti.
“ŞİDDET GÜNDÜZ PROGRAMLARINA BAĞLI HASSASİYETTİR”
Kadına yönelik şiddetle ilgili gündüz programlarının etik kurallara uygun olması gerektiğini belirten Şahin, şöyle konuştu: “Kadına yönelik şiddet gündüz programlarına ilişkin bir hassasiyettir. Bu hassasiyetlerin her fırsatta dile getirildiği ve tartışıldığı artık açıktır. “Kusura bakmayın bu programlar veya bu şekilde devam edenler, üzülerek söylüyorum ki hiç hoşlanmadığımız yaptırım konuları gündeme gelecektir” dedi.
RTÜK'ün belirlediği etik ilkeleri de paylaşan Şahin, şunları söyledi:
“Etik ilkelerimizden bahsetmek gerekirse; Bunlar 'mağduru değil, faili göster', 'şiddeti meşrulaştırma', 'saygılı değil, suçlu', 'cezayı yayınla ve adaleti göster', 'mücadeleyi destekle ve savunucu ol' gibi etik ilkelerimizdir. çocuklara örnek olun', 'güçlü kadınları anlatın, güçlü kadınları anlatın'.
“KADIN İSTİSMARI MEDYA GÜNDEMİMİZDEN DIŞLANMALIDIR”
Medyada kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda etik ilkelere uyulup uyulmadığını takip edeceklerini belirten Şahin, şöyle konuştu:
“Üst Kurul uzmanlarımız bu kararların hayata geçirilmesi için 7/24 çalışacak. Bu noktada kararlıyız. Kadına yönelik şiddet ve kadın istismarına ilişkin görsellerin medya gündemimizden çıkarılması gerekmektedir. Medyamızın bu sorunun çözümüne katkı sağlaması gerektiğini düşünüyoruz. Kadına yönelik şiddetle tamamen mücadele etmek esastır. Siz değerli medya mensuplarına katkılarınızdan ve sağlamaya devam edeceğimiz katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.”
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konuşmasında, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin önlenmesi konusunda ciddi ilerleme kaydedildiğini söyledi. Türkiye'de kadına yönelik şiddete karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde sürekli çaba sarf edildiğini belirten Bakan Ersoy, şöyle konuştu: “Kaydedilen tüm ilerlemelere ve gelişmelere rağmen maalesef bu sorunun bugün de devam ettiğini görüyoruz. Yargı alanında düzenlemeler yapıldı. Devlet olarak kadına yönelik şiddetle mücadeleyi en temel politikalarımızdan biri haline getirdik. Bu kapsamda kurumlarımızca birçok yasal düzenleme hayata geçirildi” dedi.
Bürokrasinin, yerel yönetimlerin, iş dünyasının, spor kamuoyunun, dernek ve vakıfların kadına yönelik şiddet konusunda bilinçlendirme kampanyaları düzenlediğini vurgulayan Ersoy, şöyle konuştu: “Sorunun psikolojik, sosyolojik ve kültürel boyutlarına dikkat çeken çalışmalar yapıldı. . Ancak hepimizi derinden yaralayan olumsuz haberleri üzüntüyle görmeye devam ediyoruz” dedi.
Kadınların bireysel özgürlüklerinin, siyasi ve toplumsal alandaki nüfuzunun artmasına rağmen bu durumun, karşı karşıya olduğumuz sorunun ne kadar büyük olduğunu gösterdiğini belirten Ersoy, şöyle konuştu: “Sorun ne kadar büyük olursa olsun, çözümü ne kadar karmaşık görünürse görünsün. Bu soruna, kadına yönelik şiddete son vermek istiyoruz.” Onu bulmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” dedi.
“EN BÜYÜK TEHLİKE NORMALLEŞME”
Kadına yönelik şiddet konusuna dikkat çeken Ersoy, şöyle konuştu:
“Kadına yönelik şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz. Televizyon ekranlarında bu sorunla ilgili haberler bulduğumuzda bunu sıradan bir olay olarak görmeyeceğiz. Unutulmamalıdır ki, toplumsal yaşamı, insan onurunu ve iyi yaşamı tehdit eden bir sorunla karşı karşıya kalındığında en büyük tehlike, onu normalleştirmektir. Bu soruna alışmaya başlıyoruz. Bu görüşü reddediyoruz. Kadına yönelik şiddeti asla normalleştirmeyeceğiz ve buna alışmayacağız. Bu konuda belki de en önemli görev siz değerli medya yöneticilerimize düşüyor.”
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, RTÜK Üyesi Deniz Güçer, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürü Süreyya Erkan, Emniyet Genel Müdürlüğü Kamu Düzeni Daire Başkanlığı Aile içi şiddet ve şiddetle mücadeleden sorumlu Kadına Karşı Şube Müdürü Sibel Özdemir ve davetliler hazır bulundu.
(İHA)